Αυγό-ρομπότ

Αυγό-ρομπότ από το Νίκο Γιαννακόπουλο

Το Πάσχα πλησιάζει και τι καλύτερο από ένα Αυγό-ρομπότ  (EggBot)΄

Τα αυγό-ρομπότ είναι ένας τύπος ρομπότ που ζωγραφίζουν αυγά και μία μεγάλη ποικιλία από σφαιρικά-στρογγυλά αντικείμενα.

Λίγα ιστορικά στοιχεία: Το πρώτο Αυγό-ρομπότ κατασκευάστηκε από τον Bruce Shapiro  την Άνοιξη του 1990. Το 2009 οι Ben Trombley (γιός του Bruce Shapiro )  και  Brian Schmalz μετέτρεψαν αυτή την αρχική ρομποτική κατασκευή σε ένα εμπορικό συναρμολογούμενο κιτ για οικιακούς χρήστες. Παράλληλα κατασκεύασαν την πρώτη έκδοση λογισμικού που επιτρέπει να δημιουργήσεις σχέδια με το γνωστό ελεύθερο λογισμικό Inkscape και να τα σχεδιάσεις με ένα Αυγό – ρομπότ. Το 2010 η ομάδα αυτή ένωσε τις δυνάμεις της με τους Windell Oskay και  Lenore Edman από το  Evil Mad Scientist Laboratories και δημιούργησαν το Eggbot 2.0 kit.

Τα Αυγό-ρομπότ Egg-Bots είναι πολύ διαδεδομένα σε όλο τον κόσμο λόγω της σχετικά απλής κατασκευής τους και της «ανοικτής» Open, και ελεύθερης (freeware) χρήσης τους που προσφέρει το λογισμικό Inkscape με το οποίο συνεργάζονται. Για το λόγο αυτό πολλοί χρήστες σχεδιάζουν και κατασκευάζουν μόνοι τους τέτοια ρομπότ (κάτι ανάλογο με τους 3d-printers), χρησιμοποιώντας διάφορα σχέδια και διάφορα υλικά, όπως ξύλο, πλεξιγκλάς, μέταλλο, πλαστικό ή και συνδυασμούς αυτών των υλικών. Ένα τυπικό Αυγό-ρομπότ διαθέτει έναν απλό βραχίονα που κρατά ένα μαρκαδόρο για να σχεδιάζει πάνω στο αυγό, και ένα μηχανισμό που περιστρέφει το αυγό γύρω από ένα σταθερό άξονα. Για να επιτευχθεί αυτό ένα Αυγό-ρομπότ διαθέτει δύο βηματικούς κινητήρες stepper και ένα mini servo. Ο ένας κινητήρας όπως είπαμε περιστρέφει το αυγό γύρο από τον άξονά του. Ο δεύτερος περιστρέφει το βραχίονα με το μαρκαδόρο σε όλο το μήκος του αυγού και το mini-servo είναι υπεύθυνο για να κατεβάζει ή να σηκώνει το βραχίονα με το μαρκαδόρο  κάτω ή πάνω ώστε να ακουμπάει ή όχι την επιφάνεια του αυγού.  Προκειμένου να πετύχουμε αυτό τον χειρισμό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν οποιαδήποτε  μικροελεγκτή (Arduino, Parallax κτλ, ) με ποιο διαδεδομένο όμως το  EBB EiBotBoard  (αυτό χρησιμοποίησα και εγώ σε αυτό το project)

Το Αυγό-ρομπότ που προτείνω είναι εξολοκλήρου σχεδιασμένο σε 3D σχεδίαση με το SketchUP και εκτός από το ελεύθερο λογισμικό που χρησιμοποιεί, είναι φτιαγμένο με ανοικτό hardware που όλοι μπορούν να προμηθευτούν- κατασκευάσουν ή  αναπαράγουν μόνοι τους.

Nikos_eggbot

Για την κατασκευή του σασί χρησιμοποίησα την επιλογή που παρέχουν τα OpenBuilds όσον αφορά τα μεταλλικά μέρη, ενώ  για τα πλαστικά μέρη τα κατασκεύασα μόνος μου με χρήση του 3D-εκτυπωτή  Creatr Leapfrog 3D printer

 nikos_eggBot_TG

Η λίστα με τα υλικά που χρησιμοποίησα από (OpenBuilds)

1 X V-Slot Linear Rail size20mm x 80mm and length 500mm

1 X Ball Bearing 625 2RS 5x16x5

4 X L Bracket

1 X Spacer Block

1 X Motor Mount Plate for Nema 17 Stepper Motor

1 X Motor Mount Plate for Nema 23 Stepper Motor

2 X Self Tapping Screw

1 X Tee Nuts (25 Pack) (M5)

8 X Low Profile Screws M5(8mm)

2 X Low Profile Screws M5(10mm)

3 X Low Profile Screws M5(20mm)

1 X Socket Head Screws M3 (25 Pack)

2 X Lock Collar (5mm)

Εκτυπωμένα μέρη από 3D-Printer:

http://www.thingiverse.com/thing:747097

Ηλεκτρονικά: (Η επιλογή είναι ελεύθερη, αλλά συνιστώ τα παρακάτωJ

Software: Inkscape
http://inkscape.org/en/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s