Γνωριμία με το νέο ELEV-8 V3 της Parallax

V3_model_real

Η καταξιωμένη στο χώρο της ρομποτικής Parallax, έρχεται για μια ακόμη φορά να “ταράξει τα νερά” η μάλλον τους αθέρες,  με το νέο της ιπτάμενο ρομπότ  το ELEV-8 V3.  Το νέο “ιπτάμενο θαύμα”  της Parallax, σε γενικές γραμμές εξακολουθεί να τηρεί τη βασική φιλοσοφία του προκατόχου  ELEV-8 V2 σαν ένα “ανοικτό” σύστημα προσανατολισμένο κυρίως στην εκπαίδευση. Ωστόσο  παρουσιάζει εμφανείς διαφορές  από το V2, με σαφέστατη μηχανική βελτίωση τόσο στο σασί και στα ηλεκτρονικά όσο και στον τρόπο συναρμολόγησης αλλά και της γενικότερης εκπαιδευτικής υποστήριξης. Παρ’ όλο λοιπόν που πρόκειται βασικά για ένα εκπαιδευτικό εργαλείο,  δεν παύει να μας εκπλήσσει ευχάριστα με τα νέα χαρακτηριστικά του:

Booms_V3_v2

Δεν δείχνει μόνο δυνατό  αλλά είναι κιόλας: Το νέο V3 καταλαμβάνει ελαφρώς μικρότερη επιφάνεια από αυτή του V2 και οι τέσσερις δοκοί του είναι αρκετά  μεγαλύτερης διαμέτρου από αυτούς του V2. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το V3 να δείχνει αρκετά πιο στιβαρό και “δεμένο” από τον προκάτοχό του. Σε αυτό συνηγορούν και οι αρκετά μεγαλύτερες προπέλες του V3 που κυριολεκτικά δεσπόζουν θαυμάσια σε γρι  χρώμα πάνω από το στιβαρό του σασί. Οι προπέλες αυτές καθώς είναι μεγαλύτερες από αυτές του V2 φυσικά υποστηρίζονται  και από πιο δυνατούς κινητήρες. Έτσι το V3 δεν δείχνει μόνο πιο δυνατό αλλά είναι και στην πραγματικότητα. Οι δοκιμές στην πτήση δεν αφήνουν καμία αμφιβολία μιας και από τη πρώτη στιγμή καταλαβαίνουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα «νευρικό» και ατίθασο τετρακόπτερο που μπορεί μεν να πετά ομαλά αλλά έχει και την δυνατότητα να εκσφενδονιστεί στην κυριολεξία με μεγάλη  δύναμη και επιτάχυνση στον ουρανό  εκτελώντας απότομες μανούβρες. Η ανυψωτική του δυνατότητα εξάλλου ανέρχεται στις 5 λίμπρες!

PDB_ISOLATION

Καινοτομία στο σχεδιασμό: Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει το σύστημα απομόνωσης κραδασμών του σκάφους.  Το σύστημα αυτό φιλοξενεί τον ελεγκτή πτήσης και την πλακέτα τροφοδοσίας πάνω σε ένα μεμονωμένο πιάτο το οποίο στηρίζεται στο σασί πάνω σε τέσσερις  αποσβεστήρες δονήσεων από καθαρή σιλικόνη. Αυτό αποτελεί ένα πολύτιμο χαρακτηριστικό που δεν συναντάς εύκολα σε βασικό εξοπλισμό τετρακόπτερου αλλά εξασφαλίζει αρκετά πλεονεκτήματα.

top_bottom_plate

Λειτουργικότητα:  Η κεντρική πλατφόρμα του σασί αποτελείται από δύο διαφορετικά τμήματα σε αντίθεση με αυτή του V2 που είχε δύο όμοια. Έτσι το κάτω μέρος του σασί του V3 είναι μεγάλο και ικανό να φιλοξενήσει άνετα διάφορα ηλεκτρονικά, ενώ το επάνω μέρος είναι μικρότερο δίνοντας έτσι την δυνατότητα στο χρήστη να έχει ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά χωρίς να χρειαστεί να λύσει το σασί!  Έτσι η στην πρόσβαση στο εσωτερικό και η οποιαδήποτε  αναβάθμιση γίνεται πια ευκολότερα.

Wstep04_eg

Εύκολη συναρμολόγηση: Εδώ πραγματικά η διαφορά είναι αρκετά έντονη μιας και η συναρμολόγηση του V3 είναι πολύ πιο απλούστερη αφού δεν απαιτεί πια καμία είδους κόλληση με το κολλητήρι,  σε αντίθεση με τη συναρμολόγηση του V2. Έτσι το νέο ELEV-8 V3 γίνεται πολύ πιο προσιτό στο μέσο χρήστη, εξασφαλίζοντας παράλληλα μία πιο εύκολη, ασφαλή και γρήγορη συναρμολόγηση.

V3_education

Με το βλέμμα στην εκπαίδευση:  Αυτό που λείπει επειγόντως από την ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά των “Drones” είναι  εκπαιδευτικό αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών. Σε αυτό τα σημείο η Parallax φέρνει την πρωτοπορία  δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σπουδών για χρήση στα σχολεία. Το νέο ELEV-8 V3 της Parallax είναι ίσως το πρώτο παγκοσμίως  εκπαιδευτικό ”Drone”, σχεδιασμένο ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της εκπαίδευσης. Κατασκευασμένο έχοντας στο μυαλό την εκπαίδευση  μπορεί να συναρμολογηθεί, να πετάξει, να του προστεθούν πράγματα, να τροποποιηθεί και το κυριότερο να γίνει κατανοητό από τους μαθητές. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Parallax  περιλαμβάνει ένα πλήρες πρόγραμμα μαθημάτων  που δεν περιορίζεται μόνο στο τετρακόπτερο αυτό καθαυτό,  αλλά αναλύει  επιπλέων βασικές έννοιες και αρχές της φυσικής συνδέοντάς τες με ένα καταπληκτικό τρόπο με το παράδειγμα του τετρακόπτερου κάνοντας έτσι τη θεωρία πράξη.

Adds_on

Δυνατότητες επέκτασης και αναβάθμισης:  Οι νέες δυνατότητες επέκτασης του V3  ενδεικτικά  περιλαμβάνουν  ασύρματη τηλεμετρία μέσω Xbee, και on-line μεταφορά εικόνας FPV, camera gimbal,  είσοδο σήματος GPS και πολλά άλλα.

Το V3 παρέχεται με ή χωρίς ραδιοπομπό, αφήνοντας το χρήστη να διαλέξει αυτός τι θα βάλει στο σύστημά του. Το πλήρες πακέτο μαζί με ραδιοπομπό κοστίζει 995$ και η απλή έκδοση χωρίς το ραδιοπομπό στα 500$

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μία σειρά από videos  που δημιούργησα με  τα 8 βασικά στάδια της συναρμολόγησης του ELEV8-V3, καθώς και ένα σύντομο οδηγό συναρμολόγησης στα Ελληνικά.

PDF-300x300

 

Τα videos της συναρμολόγησης είναι:

ELEV-8 V3 Section 1: Assemble the Booms (Steps 01-05)   

ELEV-8 V3 Section 2: Assemble the Chassis Steps (06-09) 

ELEV-8 V3 Section 3: Connect the ESCs Steps (10-12) 

ELEV-8 V3 Section 4: Make the Isolation Assembly (Steps 13-16) 

ELEV-8 V3 Section 5: Install the Electronics (Steps 17-20) 

ELEV-8 V3 Section 6: Software and Firmware (Steps 21-24)  

ELEV-8 V3 Section 7: Configure the ESCs (Steps 25-27) 

ELEV-8 V3 Section 8: Final Testing (Steps 28-30) 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s